Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Sikrer du barna riktig?

Publisert 29.januar 2020

Det er mange som oppsøker Silje og hennes kunnskaper om barnesikring. Gjennom jungeltelegrafen er hun i ferd med å bli en aldri så liten institusjon her i distriktet når det gjelder å sikre barn i bil. Foreldre kommer til henne enten de har handlet barnestoler på nettet eller hos andre.

I 2018 begynte Silje Seberg som ettermarkedsselger hos oss. Etter å selv ha vært i bilulykke som 6-åring, har sikring av barn vært en fanesak hun selvsagt tok med seg inn dørene hos oss.

– Det er mange som slurver eller gjør ting litt feil. Vi har fortsatt en vei å gå, sier Silje som har skaffet seg en enorm kompetanse på sikring av barn i bil. Livsviktig kunnskap som hun mer enn gjerne deler med deg og dine om du stikker innom oss i Fremmerholen.

GRATIS MONTERING

Kjøper du barnestol med Silje og Fremme., får du gratis montering og en grundig innføring i hvordan barna skal sikres. Hos mange andre får du en pappeske med barnestolen stukket i hendene. Silje mener stolene Fremme. forhandler er blant de aller beste i markedet; BeSafe og Axkid.

BAKOVERVENDTE

Silje sverger til bakovervendte småbarnsstoler. All statistikk og de fysiske lovene tilsier at det er det sikreste for barna. Helt til de er fire år - minst. Hun mener barna bør sitte bakovervendt enda et par år, og at bakovervendt er veien fremover for god barnesikring.

Små barn er svært sårbare i en bilulykke. Nakkemusklene deres er ikke fullt utviklet, og hodene deres er tunge i forhold til resten av kroppen. Tester viser at frontkollisjoner gir seks ganger så stor belastning på nakken når barnet er fremovervendt i forhold til bakovervendt. Ifølge undersøkelser reduseres risikoen for alvorlig skade og død med hele 90 prosent når barnet sitter bakovervendt.

 

 BIlde: Trygg Trafikk

MOTARGUMENTENE

Å la barna sitte bakovervendt også etter at de har vokst ut av babystolen er ingen ny trend. Flere produsenter utviklet bakovervendte barnestoler for hele 30 år siden, men det er fortsatt mange som snur barna for tidlig i bilen.

Lista av argumenter mot bakovervendt toppes med at barna får dårlig benplass (31 prosent), deretter at de voksne rett og slett ikke vet bedre (25 prosent) og at barna blir bilsyke (16 prosent). Tallene er hentet fra en ganske fersk undersøkelse i regi av Trygg Trafikk.

BENPLASS OG BILSYKE

– Når det gjelder benplassen er barna mye mer fleksible enn voksne, og bryr seg ikke om de sitter med bena bøyd eller i kryss. Mange barn foretrekker å sitte slik. Ta av skoene for enda mer bevegelighet, sier Silje.

Når det gjelder argumentet om bilsyke så er et barns balansesans ikke helt utviklet, og retningsrelatert reisesyke oppstår ikke før de er 4-6 år gamle, om den i det hele tatt oppstår. Dessuten er det ikke nødvendigvis slik at barnet slutter å være bilsykt om man snur det fremover.

– Om et barn blir sykt så kan det jo også skyldes andre ting som vinkelen eller posisjonene de sitter i – det er viktigere enn folk flest er klar over – eller det kan være noe de har spist før turen, lukter eller til og med ditt eget kjøremønster, sier Silje med et smil.

Men om foreldre insisterer, eller det finnes åpenbare årsaker til at barnet ikke kan sitte bakovervendt, vil du også få gode råd fra Silje om hvordan sikre barnet best mulig.

ER DET SÅ NØYE?

– Det jeg ikke kan akseptere er når noen trekker i tvil om det er så nøye, om det er så viktig å sikre barn. Besteforeldre kan komme og fortelle meg hvordan de selv lå henslengt og usikret bak i bilen. Og argumentere med at det gikk jo bra den gangen også. Nei, det gjorde ikke det. Sjekk statistikken. I 1970-årene døde 100 barn i trafikken hvert eneste år, forteller en svært engasjert 23-åring.

Hennes råd til foreldre og foresatte er å bruke tid på research slik at man sikrer det kjæreste man har på best mulig måte.

– Eller kom til meg om du er usikker. Min viktigste jobb og det jeg brenner for er å dele kunnskap og erfaring om sikring av barn i bil slik at flest mulig skal vite mest mulig, sier Silje.

 Kontakt oss

SILJES ÅTTE TIPS:

  • Bruk bakovervendt bilstol så lenge som mulig, minst til barnet er fire år.
  • Vent med å snu barnet til det er stort nok til å sitte riktig og stille i beltestol. Kombistoler anbefales ikke å bruke forovervendt, ei heller bilstoler med pute foran i stedet for belte.
  • Pass på riktig belteføring og stram beltene godt. Bruk beltesamler på fempunkts-beltet. 
  • Ikke la barna reise med tykk jakke. Jakkens polstring kan hindre deg i å få strammet internbeltene godt nok.
  • Monter bilstolen med riktig helning i forhold til barnets alder. Små barn skal ha mer helning enn større barn. Jo mindre helning stolen har, desto større område belastes i en ulykke.
  • Også større barn bør bruke bilstol. Nå finnes det flere beltestoler som passer fra 100-150 cm uten vektbegrensning.
  • Prøv alltid bilstolen med barnet i bilen når du skal kjøpe ny stol.
  • Unngå løse gjenstander i bilen. Nettbrett og andre usikrede gjenstander kan bli ekstremt farlige ved bråstopp eller en kollisjon. Pakk forsvarlig med de tyngste tingene i bunnen. Sikre lasten og kjør forsiktig.